DISBYT Varning

Jag kommer bara att ta upp insänt material med grova släktskapsfel och inte insänt material med födelsefel på 5-10 år eller andra "smärre" fel.
Det finns enormt med felaktigheter på DISBYT och någon kan ju tro att allt som står där är korrekt i synnerhet när dessa grova släktskapsfelaktigheter är presenterade av personer med "hög dignitet" inom släktforskningen.

De bevisade rätta släktskapsförhållandena finns naturligtvis i regel på www.kråken.se och www.kråken.com , men i databas Kråken finns dessutom den totala informationen med beskrivning och direkta källhänvisningar.
Skulle ni ha någon annan åsikt hör gärna av er.

A.Jag börjar med.

En fullständig hopblandningen av nedanstående personer har skett på Disbyt och där dessutom att någon av dessa personer är död efter 3 veckor inte tas hänsyn till av Disbyt insändarna.
-Erik Häggblad f.1832
-Erik Hägglöf f.1832
-Erik Persson f.1832

B
Jag satt och tittade på Olof Stormare f.1837 och hans hustru Katarina Magdalena Granberg och deras bakgrund enligt DISBYT.
Som vanligt är det många fel för båda makarna.
Olof Stormare är relativt lätt att följa, men trots detta har någon placerat honom i Värmland istället för i Burträsk
Katarina Magdalena Granberg och hennes mor och mormor har en mycket intressant bakgrund som inte är så lått att följa, men allt finns beskrivet i detalj i databas Kråken.
De som lagt ut anorna i detta fallet på Disbyt bör nog kolla närmare med databas Kråken.

C.
En dam ifrån Degerfors Anna Magdalena Jonantansdotter f.1812 försvinner från Degerfors till Sorsele och gifter sig i Sorsele 1840.
Sorsele släkter från nutid till 1600 tal har verkligen klantat till det här både i Sorseleböckerna och på Disbyt.
Här finns i Sorsele materialet ett mycket grovt släktskapsfel, som någon kanske tror är riktigt eftersom det är gjort av en välkänd forskare.
Det är många som nog borde titta på denna hemsida eller i databas Kråken 12

D.
4 x Anna Söderström

Karl Glas Andersson f.1729 har när han gifte sig 1757-11-01 tagit det säkra för det osäkra och på ett mormonvis liknande sätt gift sig samtidigt med 2 damer enligt en mycket erkänd forskare
Damerna som får denna ynnest är Anna född 1736 och Anna Helena född 1736 att båda tillfredställa Carl Andersson Glas, båda med tillnamnet Söderström

Denna första Anna - som Carl Andersson Glas gifte sig med enligt ovan - är enligt Disbyt från Skellefteå och född 1730 enligt en prisbelönt forskare och får därmed ett flertal anor i Skellefteå, med en annan Andersson

Jag frågade en dam från Härnösand som torgför samma påstående för någon vecka sedan varifrån hon fått dessa uppgifter - också hon presenterad på Disbyt - att Anders Burström Anderssons hustru Anna Söderström skulle vara född 1730 i Skellefteå.
Men hon har inte behagat att svara

Nu finns det en tredje Anna Söderström, men hon är född 1733 och gift med skräddaren Nils Westergren, ett fall som ingen tidigare verkar att ha löst

Dessutom en 4:e Anna Söderström född 1733 som är gift med Stefan Nordendahl

Damen i Härnösand och den prisbelönte Örnsköldsviksforskaren bör nog ändra sina anor för hustrun till Anders Burström Andersson för att inte flera skall börja tro att detta kanske är sant.