Jag har jobbat, bott i och besökt totalt 96 olika länder, men inget går enligt min mening upp mot den norrländska sommaren vid Bottenhavet
Jag har nu en sommarstugan på ön Sikhällan i Bottenhavet, tillsammans med ytterligare 13 andra sommarstugeägare.

Mitt WiFi är här ute på ön i stort sett lika bra som i centrala Umeå, under det att Telias telefoni aldrig har varit sämre än nu sedan det ursprungligen installerades i mitten 1940 talet och där samtalen numera  ideligen avbryts, vilket aldrig hände på 1940 talet
För en gammal pensionär är ölivet en njutning där det dagliga livet varvas mellan fritidsfisket och skötselbestyr när det är fint väder och släktforskning när inget annat är möjligt.

Jag har ätit fisk i alla 5 världsdelar från den sämsta sylta till de bästa restauranger inklusive Nixons favorit restaurang i Miami , men nedanstående fiskrätter står sig mycket bra i konkurrensen  och är dessutom nyttig ur de flesta aspekter

A. Vad är den norrländska sommaren utan stekt strömming fullmatad med rom a la Susann , med en kall god öl som tex Sort Gold

B. Sik är en mycket underskattad fisk.
En liten sikfile på ca 50 gram från en hel sik på ca 2 hg
De små med polygrip av skinnade fileerna med enbart tillvaratagen rygg är de absolut bästa smakmässigt och där du dessutom inte ens känner de eventuellt kvarlämnade  jätte små tvärbenen.
Steks direkt i stekpanna med lämpligt mängd salt som enda krydda eller panerad med Panko att äta tillsammans med svensk färskpotatis. En riktig höjdare.

C. Vem kan motstå en stekt filead havsöring på upp till 1 kg.
De små är de bästa, som tillsammans med en god sallad smälter i munnen.
De större är OK, men de ger inte samma matglädje, men kan med fördel rökas långsamt under 5-6 timmar och inmundigas med en lämplig flaska vitt vin

D. Men det bästa är naturligtvis abborre fileer, men ej den typ som säljs i affärer för 400-500 kr kg, dessa ”byxade” abborre fileer når inte upp till de kvalitets krav jag har.
Jag tar enbart reda på ryggen där skinnet redan är av "polygripad" och skär sedan bort allt utanför de besvärliga tvärbenen. Kan även kallas ”aborrerygg”
De bästa abborrarna väger runt 3-5 hg, de större blir ej lika högklassiga
Jag brukar också erbjuda alla som hittar ett ben en extra nubbe, men det händer sällan att någon lyckas med den bedriften
När vi under 90-talet hade hus på Gran Canaria hände det aldrig att någon fick en extra nubbe så min gode danske vän blev lätt frustrerad och berättade vi ett tillfälle att han hade tänkt ta med sig ett ben bara för att bevisa att abborre hade ben

Sedan skall inte glömma att ibland blir det ett avbrott i fisk ätandet med en helstekt Argentinsk oxfilee av naturkött a la Susann, med en god flaska rödvin.
Kan även ätas på altanen vid 2-3 tiden på eftermiddagen i strålande solsken

I övrigt är måltiderna extremt enkla, med kanske en korvmacka eller rökt/gravad lax/sik macka som lunch/middag eller något annat banalt som en rostad brödmacka med sikrom a la Sikhällan på fiskarvis
Sikrom är som bäst i slutet av augusti och början av september när "lövsiken" passerar härute för att gå upp i älvarna och jag skulle aldrig äta den sikrom som säljs i affärerna och normalt fångas i slutet av oktober och början av november.
Mitt namn på denna okt/nov sikrom som säljs i affärerna är SKF och de flesta förstå nog mina associationer

Livet är härligt härute på de normalt myggfria kvällarna när en rödaktig solen går ner och speglar sig i ett blankt hav i nordväst

Sedan när vädret är sämre tar släktforskningen vid och ni vet ju redan att alla som har sina anor inom mitt släktforskningsområde kan få sina anor från nutid ner till vanligen 1500-talet för en extremt billig penning, vilket många har nyttjat och varit överlyckliga över
Många har undrat varför jag nästan ger bort dessa släktträd, när många andra tar mångdubbelt mera betalt
SVARET är mycket enkelt, detta är en hobby och tidsfördriv för mig och där jag gärna delar med mig till andra som kanske inte haft den tur som jag har haft i mitt liv

Trots det underbara vädret har jag lyckats lösa en del tidigare olösta fall under våren och försommaren och dessa finns i Kråken 18e eller senare versioner.
Det finns en ny Kråken 18 version i regel varje månad med ytterligare 2.000 nya personer, hitintills i år drygt 11.000 nya och Kråken 18e är nu på nästan 460.000 personer
Allt detta och mycket mera kommer även på webbversionen av Kråken till hösten

Jag önskar er alla en trevlig sommar
Sven-Erik